Featured events


7-9 September 2012
Brussels Games
Brussels

Brussels Gay Sports will offer a weekend of fun and fairplay in the capital of Europe, with volleyball, swimming, badminton, and tennis, as well as fitness and hiking.

Learn more HERE.
26-28 October 2012
QueergamesBern
Bern, Switzerland

The success of the first edition of the QueergamesBern proved the need for an LGBT multisport event in Switzerland. This year will be even bigger, with badminton, bowling, running, walking, floorball.

Learn more HERE.
17-20 January 2013
Sin City Shootout
Las Vegas
The 7th Sin City Shootout will feature softball, ice hockey, tennis, wrestling, basketball, dodgeball, bodybuilding and basketball.

Learn more HERE.

13-16 June 2013
IGLFA Euro Cup
Dublin
After this year's edition in Budapest at the EuroGames, the IGLFA Euro Cup heads to Dublin for 2013, hosted by the Dublin Devils and the Dublin Phoenix Tigers.

Learn more HERE.

Saturday, January 8, 2011

In het Nederlands: Gay Games VIII

From holebi.info, a story about Gay Games VIII:

Zaterdag is de 8e editie van de Gay Games van start gegaan in het RheinEnergie Stadion in Keulen. Het begon met de intrede van ruim 10.000 atleten en een reeks spetterende optredens. De Games voor holebi's en transgenders staan integenstelling tot de gewone spelen open voor iedereen, dus ook voor hetero's.

De Gay Games Keulen, die van 31 juli tot en met 7 augustus duren, gaan de stad zeker op zijn kop zetten. Het centrum zal het kloppend hart worden vol met activiteiten. Op de Neumarkt en Rudolfplatz worden Gay Games-dorpen gebouwd met podia en informatiestands. Deze locaties in het centrum gaan fungeren als ontmoetingsplaats voor deelnemers en bezoekers. De meeste van de 35 georganiseerde sporten worden gespeeld in het Sportpark Muengersdorf, in de buurt van het stadion. Daar komen ook vijf grote culturele evenementen.


De Duitse vice-premier Guido Westenwelle stond op de openingsavond uitgebreid stil bij het feit dat lang niet uit alle landen holebi sporters aanwezig kunnen zijn. Hij had het ook en vooral over de islamtische landen waar homo's en lesbiennes nog altijd worden vermoord vanwege hun geaardheid. "Geen enkele religie heeft het recht mensen te vermoorden," aldus Westenwelle.

Toch werd het optreden van Westenwelle deels op boe-geroep ontvangen omdat hij zich in de eigen regering niet inzet voor de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes. Maar uiteindelijk kon de begin avond niet stuk en genoten de 23.000 aanwezigen van de optredens en een knallend vuurwerk.

Olympisch medaille-winnaar Matthew Mitcham legde met zichtbaar genoegen namens alle atleten de eed af. Ook werd stil gestaan bij Tom Waddell, de oprichter van de Gay Games, die in 1987 aan aids overleed. Mitcham kwam vorig jaar als eerste Australische sporter uit de kast als homo. In het openingswoord van de Federation of Gay Games zei co-presidente Emy Ritt in het Nederlands dat ze terugkeek op de geweldige spelen van 1998 in Amsterdam. "We zien elkaar snel terug", voegde ze er veelbetekenend aan toe.

Amsterdam wil de spelen in 2018 weer graag organiseren. Probleem daarbij is dat Antwerpen in 2013 de concurrerende OutGames op de agenda heeft staan. Diverse Europese sporters zeggen dat het de emancipatie van homo-sporters ten goede zou komen als een land als Spanje of Italie het eens zouden organiseren. Veel Amerikanen zouden graag eens in Argentinie willen sporten omdat in die regio homo-rechten sterk in opkomst zijn. Zowel dat land als Uruguay zijn met een relatief grote ploeg in Keulen aanwezig.

Waarom aparte spelen voor holebi's? omdat homo's lesbiennes biseksuelen maar ook transgenders zichzelf niet kunnen zijn in de heteroseksuele sportwereld. Vooral in het voetbal is er veel homofobie. Sporters die uit de kast komen worden geweerd of zelfs verbannen, degene die het niet langer kunnen volhouden in de kast te blijven leven zich uit tijdens de Gay Games. Daarnaast brengen de Gay Games holebi sporters van over de hele wereld samen, velen van hen afkomstig uit landen waar holebi zijn taboe of zelfs verboden is. De eerste Gay Games gingen door in San Francisco in 1982 en worden sindsdien om de vier jaar gehouden. Daarnaast zijn er ook nog de EuroGames gehouden tussen landen lid van de EU en de World Out Games.

No comments: